Ekonomi

Çin’de halka arz için bağış toplama, sıkı denetim nedeniyle son dört yılın en düşük seviyesine indi

Çinli şirketler, yurtiçindeki ilk halka arz (IPO) düzenlemelerinin yoğunlaşması ve denizaşırı listelemelerdeki zorlukların kaynak yaratma kabiliyetlerini zorlaması nedeniyle yeni öz sermayede önemli bir düşüşle karşı karşıya. Bu durum, zor günler geçiren Çin ekonomisinin toparlanmasını potansiyel olarak engelleyebilir.

Çin Menkul Kıymetler Düzenleme Komisyonu’nun 2024 yılında halka arzlara yönelik incelemelerini artırması, çok sayıda şirketin yurtiçi listeleme planlarından vazgeçmesine neden oldu. Bazıları fırsatlar için Hong Kong ve New York gibi offshore piyasalara yöneliyor.

Alibaba (NYSE:BABA) geçtiğimiz günlerde lojistik biriminin Hong Kong’da halka arzına devam etmeme kararı alarak, jeopolitik gerginlikler nedeniyle ABD’de artan inceleme ve daha az güçlü Hong Kong piyasası nedeniyle Çinli firmaların offshore piyasalarda karşılaştığı zorlukları yansıttı. 2024’ün ilk çeyreğinde Çin’de halka arz yoluyla toplanan para miktarı bir önceki yıla kıyasla %82 oranında düşerek sadece 2,4 milyar dolar oldu. Bu, ön LSEG verilerine göre 2018’in son çeyreğinden bu yana en düşük üç aylık bağış toplama oranına işaret ediyor.

Yeni başkan Wu Qing’in liderliğinde, menkul kıymetler gözlemcisi, listeleme adaylarının incelemesini artırma ve herhangi bir ihlali ele alma sözü verdi. Bu durum, daha önce 2023 ve 2022 yıllarında dünyanın en büyüğü olan halka arz faaliyetlerinde önemli bir azalmaya yol açtı.

Şanghay merkezli New Access Capital’in CEO’su Andrew Qian, halka arzların sıkılaştırılmasının küçük şirketlerin sermaye artırmasını ve özel sermaye yatırımlarının çıkışını giderek zorlaştıracağını belirtti. Qian şu anda bazı şirketlerin Nasdaq’a kote olmalarına yardımcı oluyor.

Risk sermayedarları için çıkış fırsatlarının azalması muhtemelen fon yaratmada zorluklara neden olacak ve erken aşama, küçük yüksek teknoloji şirketlerine yatırım yapmak daha zor hale gelecektir. Bu şirketler Çin’de ekonomik büyüme ve istihdamın artırılması için hayati önem taşımaktadır.

Halka arzlardaki keskin düşüş, anakara hisselerinin üç yıl üst üste küresel hisse senetlerinin altında performans gösterdiği ve 2008-09 küresel mali krizinden bu yana görülmemiş seviyelerde deflasyonun yaşandığı yılın başındaki borsa gerilemesiyle aynı zamana denk geliyor.

Küçük ölçekli şirketler, özellikle de teknoloji girişimleri, erken aşamadaki iş modelleri ve zayıf kredi profilleri nedeniyle borç ve özel sermaye bulmakta zorlanıyor. Bu durum bazılarını büyüme planlarını küçültmeye ve giderlerini azaltmaya zorlayabilir. Çinli şirketlere denizaşırı listelemelerde yardımcı olan mali danışman Yang Chongyi, sermaye piyasalarının şirketlerin ekonomik yavaşlamaları atlatmalarına yardımcı olmadaki önemini vurguladı.

Şu an itibariyle Şangay ve Shenzhen borsaları bu yıl hiçbir halka arz başvurusunu kabul etmedi. Halka arz denetimini sıkılaştırmanın yanı sıra, Çin bu ay halka arzlar, halka açık şirketler ve sigortacılar üzerindeki gözetimi artırmayı ve ikincil piyasadaki satış baskısını hafifletmek için halka arzları sınırlandırmayı amaçlayan kurallar getirdi. Artan denetim ve azalan likidite nedeniyle birçok şirket yurtiçinde halka açılma umudunu yitirdi ve Çin’de bu yıl şimdiye kadar 80’den fazla halka arz adayı planlarını durdurdu.

Bankacılar bazı müşterilerine denizaşırı listelemeleri düşünmelerini tavsiye ediyor ve şu ana kadar 38 Çinli şirket denizaşırı listeleme için başvuruda bulundu; beşi ABD’de, geri kalanı ise Hong Kong’da listeleme hedefliyor.

Zorluklara rağmen, Shanghai Voicecomm Information Technology Co gibi bazı şirketler Hong Kong’da listeleme yapmak için CSRC’den onay aldı. Ancak, ABD ile Çin arasındaki jeopolitik gerilimler ve Hong Kong piyasasının daha az canlı olması, offshore listelemeleri zorlaştırıyor.

Çinli firmalar ayrıca geçen Nisan ayında başlayan offshore listeleme için düzenleyici onay sürecinden de geçmek zorunda. Çinli bir özel sermaye şirketinin Şangay merkezli bir yöneticisi, önümüzdeki yıllarda Çinli girişimler için yurtiçi halka arz olasılığının zayıf olduğunu öne sürdü. Hong Kong piyasasının nispeten küçük ve likit olmaması ve ABD listelerinin, belirsizliği artıran yaklaşan ABD seçimleri de dahil olmak üzere jeopolitik faktörlerden etkilenmesi nedeniyle açık denizde sermaye bulmanın zorluklarına dikkat çekti.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

paslanmaz korkuluk
Başa dön tuşu