Haber

TOKKDER ilk çeyrek raporunu yayınladı

Tüm Araç Kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER), bağımsız araştırma şirketi NielsenIQ iş birliğiyle hazırladığı, 2023 yılı 1. çeyrek sonuçlarını içeren TOKKDER Operasyonel Kiralama Segmenti Raporunu açıkladı.

Rapora göre operasyonel araç kiralama sektörü, 2023’ün ilk çeyreğinde 10 milyar 400 milyon TL’lik yatırım yaparak 13 bin 500 aracı filosuna kattı. Bölümün aktif büyüklüğü 114 milyar 900 milyon TL’ye ulaşırken, toplam araç sayısı 240 bin oldu.

Hafif ticari araçlar payını artırıyor

Rapora göre Renault, Türkiye’de operasyonel araç kiralama sektöründe yüzde 19,7’lik pay ile en çok tercih edilen marka olmaya devam etti. Fiat’ı yüzde 16,2 ile Renault, yüzde 10,9 ile Toyota ve yüzde 10,5 ile Ford izledi. Bu dönemde segmentin araç parkının yüzde 48,6’sını kompakt sınıf araçlar oluştururken, küçük sınıf araçların payı yüzde 27,8 ve üst orta sınıf araçlar ise yüzde 12,8’ini oluşturdu. 2018 yılı sonunda operasyonel araç kiralama sektörünün filosunda yüzde 2,9 olan hafif ticari araçların payı, 2023 yılı ilk çeyreği sonunda yüzde 7’ye yükseldi. şubenin araç parkında ise elektrikli ve elektrikli araçlar dikkat çekti. Buna göre, segmentin araç parkının büyük bölümünü yüzde 51,2 ile dizel araçlar oluşturmaya devam ederken, akaryakıtlı araçların payı yüzde 40,2’ye, hibrit ve elektrikli araçların payı ise yüzde 8,5’e yükseldi.

Sedan liderliği kaybetmiyor

TOKKDER raporuna göre sedan, operasyonel kiralama branşında kasa tipine göre araç oranlarındaki liderliğini sürdürdü. Bu kapsamda sedan gövde tipine sahip araçlar yüzde 59,5 ile ilk sırayı alırken, hatchback gövde tipine sahip araçlar yüzde 20,3 ile ikinci sırada yer aldı. SUV tipi araçlar ise %11,1 ile üçüncü sırada yer aldı. Bu araçları yüzde 1 ile station wagon gövde tipine sahip araçlar izledi. Rapora göre, şube filosundaki araçların yüzde 69,8’i otomatik vitesli araçlardan oluşurken, manuel vitesli araçların payı yüzde 30,2 oldu.

Operasyonel araç kiralama sektörü, 2023 yılında da ekonomiye katkısını artırmaya devam etti. TOKKDER’in raporuna göre, 2023 yılının ilk çeyreğinde sektörün ödediği toplam vergi tutarı 5 milyar 920 milyon TL’ye ulaştı.

Sürdürülebilirlik ve ulaşımda yeni trendlere değinen TOKKDER Yürütme Kurulu Başkanı İnan Ekici; “Sürdürülebilirlik bugün önceliklerimizin başında geliyor. Sürdürülebilirlik açısından iklim değişikliği ve çevre kirliliği ile mücadeleye tüm dünya ülkelerinin kararlı bir şekilde katılması bir zorunluluk haline geldi. Sürdürülebilir yaşamayı benimsemek hepimize düşüyor. doğa ile uyumu ve gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak için bunu hedef haline getirmenin değerli olduğunu düşünüyorum Avrupa Birliği politikaları ile iklim değişikliği ile mücadele çabasında öncü rol oynamakta ve bu doğrultuda faaliyetlerini sürdürmektedir. “Avrupa’yı 2050 yılına kadar dünyanın ilk iklim nötr kıtası yapmak” hedefiyle bu anlamda birbiri ardına somut adımlar atılıyor. Bundan sonra satışa çıkacak tüm yeni otomobiller ve hafif ticari araçlar sıfır emisyonlu olacak Yani o gün geldiğinde bu ülkelerde fuel oil ve dizel motorlu sıfır otomobil satışı yapılamayacak.Türkiye’nin de mobilitede elektrifikasyona hızla hazırlandığını görüyoruz.Bu konuda atılan değerli adımlardan bazıları yol şarj istasyonlarının sayısı her geçen gün artmaktadır. Elektrikli otomobillerin ülkemizde yaygınlaşmasında Togg’un değerli bir rol oynayacağı yadsınamaz bir gerçek. Araç kiralama departmanı müşterilerinin talepleri doğrultusunda Togg ve diğer elektrikli araçları da filosuna mutlaka dahil edecek. Leasing prosedürü sayesinde tüketiciler, ilk maliyet ve ikinci el fiyat belirsizliği riski olmadan makul aylık kira ödemeleri ile elektrikli araçlara sahip olabilecekler. Gelecekte güç tasarrufu daha da öne çıkacak; Firmalar sürdürülebilir teknolojilere daha fazla yatırım yapacak, biz de kademeli olarak hem paylaşım hem de kiralama sektörlerinde tamamen elektrikli ve ardından otonom araçlara geçeceğiz” dedi.

Kaynak: Carmedya.com / Araba

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

paslanmaz korkuluk
Başa dön tuşu